Malta New Parliament La Valletta

when

2015

where

La Valletta, Malta

architecture

Renzo Piano Building Workshop Partner in charge Antonio Belvedere

interior design

Renzo Piano Building Workshop Partner in charge Antonio Belvedere

products

Parete RP - MDL System / MDL Light - Naòs System

Situated on the northeast coast of the island of Malta, Valletta has preserved its centuries-old character of fortified city.
A World Heritage Site, it has recently been the object of a complex redevelopment project, with the construction of the new Parliament building, the restoration from ruins of the adjacent Opera House, now transformed into an open-air theater, and the reconstruction of the city gate, which has been reinterpreted as a breach in the original city walls. The new Parliament House takes the form of two compact blocks on pilotis and makes elegant use of local stone for both the exterior cladding and interior surfaces. Original stone brises-soleil modules are carefully integrated into the fabric of the façades. They were designed taking into account the inclination of the sun’s rays and carry out an important role in controlling heat and light penetration, thereby significantly contributing to the climate control of the building. The project for the interiors, oriented in the direction of lightness of form and simplification, defines an exclusive, functional and welcoming environment.

Series products:
Parete RP
Full-height partition wall system with screening in technical fabric and metal paneling.
MDL System
Workstations.
Naòs System
Meeting tables and executive desks with personalized finish.
Neutra
Full-height cabinets and metal paneling.

Custom works
Customized workstations for the parliament chamber.
Work environments
Workstations: 50.
Individual offices: 21.
Conference rooms: 16.
Full-height metal paneling: 800 sq m. Parete RP
glazed partition walls: 790 sq m.
Swing doors in glass: 75.
Special sliding glass doors: 2